Sunday, May 10, 2015

Ajatuksia vaellusreissun suunnitelusta V

Tämäkin postaus on vielä jatkoa aiempiin kirjoituksiini, jotka käsittelevät vaellusreissun suunnitteluun käyttämiäni työkaluja ja alaotsikko tällä raapustuksella on salamyhkäisesti:

Muut nettisovellukset


jarviwiki.fi

Sitten työnnetäänkin vene vesille ja unohdetaan kuiva maa hetkeksi. Yaarrr! Here be www.jarviwiki.fi!

Kaikenlaista järviin liittyvää informaatiota. Oikeasta ylänurkasta haku, jonka alle avautuvasta alasvetovalikosta kannattaa yleensä klikata vesistön nimi, jonka perässä EI ole numerosarjaa, koska tällöin sinulle aukeaa karttanäkymä, jonka alta löytyy kaikki hakutulosta vastaavat järvet ja näet niiden perässä lisätietoja, joiden perusteella voit päätellä helpommin mikä näistä on hakemasi vesistö.

Kun olet löytänyt hakemasi vesistön, voit heti ensitöiksi klikata vasemmasta reunasta vihreää palkkia, jossa lukee "Näytä kaikki tiedot", jolloin sen alta avautuu infoboxi tarkasteltavaksi. Boxista pitäisi selvitä järven pinta-ala, rantaviivan pituus, syvyys, keskisyvyys ja paljon muuta.

Sitten tämän sivuston karttasovelluksen pariin. Karttanäkymän oikeasta ylänurkasta löytyy tasovalikko, josta löytyy mm. ilmakuvaa ja erilaisia taustakarttoja. Pientä närästystä allekirjoittaneessa aiheuttaa se, että mikäli sinulla ei ole erikseen valittuna raahaustyökalua, joka siis löytyy vasemmasta alanurkasta i-kirjaimen oikealta puolen, niin et voi siirrellä karttanäkymää raahaamalla, kuten esimerkiksi retkikartan karttasovelluksessa. Karttanäkymän liikuttelu onnistuu kuitenkin karttaruudun vasemmasta ylänurkasta löytyvistä navigaationäppäimistä, joskin operointi tällä tavoin on huomattavasti hitaampaa.

Tuota i-kirjaimen takaa löytyvää työkalua tarvitaan kuitenkin tämän tuosta, josta syystä mieluiten haluaisin pitää sen aktiivisena koko aika ja siitä huolimatta pystyä liikuttelemaan karttanäkymää  vaivatta. Kun sinulla ei ole valittuna mitään tiettyä järveä, vaan olet esimerkiksi jonkin valuma-alueen näkymässä, niin kartalla näkyy valkoisia palloja j-kirjaimella koristeltuna. Oletettavasti kirjain viittaa sanaan "järvi". No shit, Sherlock...

Valkoista palloa klikattuasi saat näkyviin tarkentavaa tietoa puhekuplan sisään ujutettuna vesistön numerotunnisteen muodossa, sekä sen pinta-alan, josta voi olla apua hahmottamaan tuliko klikattua oikeaa järveä, jos vesistöllä ei ole nimeä ja valkoisia palloja on iso läjä aivan vierekkäin. Taustakarttojen elementtien muodot ovat kuin kirveellä veistettyjä, joten sama järvi voi näyttää aivan eri näköiseltä tällä kartalla, kuin vaikkapa osoitteessa retkikartta.fi. Puhekuplasta klikkaamalla vesistön nimeä pääsee sen wikisivulle tarkkailemaan kohdetta paremmin.

Karttaruudun oikealta puolen löytyy pino boxeja, joista lukutaitoinen Erä-Eero tahi Retki-Rauno voi halutessaan koittaa kartuttaa faktapankkiaan - joskin suurimmalti osin nämä laatikot tarjoavat tietoa etsivälle eioota. Alueen suurimmat järvet näkyvät myös listattuna karttanäkymän oikealla puolen, joten voit klikata itsesi vesistöjen tietoja tarkkailemaan sitäkin kautta.

Laatikkojen tarjoama sisältö vaihtelee hieman riippuen siitä tarkastellaanko esimerkiksi järveä vai kokonaista valuma-aluetta. Järveä tarkastellessa alin laatikoista on se kalamiestä ehkä eniten kiinnostava, eli mitä kalaa vesistöstä on odotettavissa. Tuttujen vesistöjen tietoja järviwikistä selattuani olen tullut kuitenkin siihen tulokseen, että tämän laatikon sisältöön kannattaa suhtautua varauksella. Useimmiten tosin siinä mielessä, että laatikko ei mainitse edes vesistön merkittävimpiä saaliskaloja.

Yhtä kaikki, tämä sivusto on hyvä työkalu esimerkiksi Lapin kalastusvaelluksia suunnitellessa, kun etsii erämaasta vesistöjä, joissa olisi potentiaalia saalistaa jalokaloja. Jos vaikka kirjoitat hakukenttään "teno" ja klikkaat alle tarjottua vaihtoehtoa "Teno (68)", saat kartalle näkyviin kaikki päävesistön eri vesistöalueet punaisilla palleroilla, joita klikkaamalla pääset eteenpäin seuraaviin jakoalueisiin ja lopulta saat näkyviin alueelle merkatut järvet ja pääset klikkailemaan niitä asian vaatimalla intensiteetillä.

Aiemmin mainitusta infoboxista, joka löytyy karttasovelluksen yläpuolelta, löytyy tietoa mihin valuma-alueeseen tarkasteltava järvi kuuluu ja sitä kautta onkin kätevä klikkailla itsensä etsimään muita valuma-alueen kalavesiä, jos tiedossa on, että valuma-alueella liikkuu haluttua saaliskalaa, kuten vaikka taimenta tai harjusta.

moisio.fi/taivas/ ja minimalistinen retro -look
Seuraava työkalu on hyvin yksinkertainen, mutta eritoten Lapin vaelluksilla toisinaan hyvinkin hyödyllinen. Työkalu löytyy osoitteesta www.moisio.fi/taivas/aurinko.php ja hakukenttään yksinkertaisesti syötetään haluttu kohde ja sen alle määritellään päivänmäärä.

Hakutulokset kertovat paikan tarkemman sijainnin, jotta voit varmistua, että kyseessä on todellakin oikea paikka. Oleellisin informaatio löytyy kuitenkin edempää, eli auringon nousu- ja laskuajat, sekä hämärän kesto.

Osalle seuraavassa ei välttämättä ole mitään uutta ja jonka mainitseminen voi suorastaan tuntua typerältä, mutta pakko on nostaa esille myös waca wanha www.google.com. Tämän osuuden starttaan ilman kuvankaappausta. Oletan, että 100% kaikista mahdollisista blogini lukijoista tunnistaa Googlen hakupalvelun ulkonäöstä ilman minun muistutustani.

Googlen kautta haen kohdealueista tietoa eri tavoin. Kun vaelluksen kohde on jo valittu tai muutaman vaihtoehdon välillä on kova arpominen käynnissä, niin etsin esimerkiksi kohteita käsitteleviä blogauksia. Vaellusaiheisia blogeja löytyy Suomesta ihan kiitettävästi, joskaan niitä ei mielestäni liikaa voi olla. Blogauksista löytyy valokuvia alueilta löytyvistä mahdollisesti visiitin arvoisista kauniista tai vaikka historiallisesti merkittävistä kohteista, jotka voivat auttaa valinnan tekemisessä.

Blogauksista voi löytyä myös huomionarvoista tietoa esimerkiksi jokien ylityspaikoista, vesistöjen kalatilanteista ja maaston haastavuudesta patikoinnin suhteen.

Kohteesta ja vaelluksen ajankohdasta riippuen on myös suositeltavaa ottaa selvää vuosittaisista lämpötiloista alueella ja Googlen hakukone on siihen ihan pätevä sovellus.

Yksi asia tähän liittyen onkin se, että vaikka isolla osalla ihmisistä tämä tuttu hakukone onkin lähes päivittäisessä käytössä, niin hakukoneen täyttä potentiaalia ei kuitenkaan osata valjastaa käyttöön, jolloin turhautuminen etsimisen suhteen vähenisi ja tieto löydettäisiin huomattavasti nopeammin. Tästä kuitenkin hieman edempänä lisää.

Oletetaan, että olet lähdössä Kevon luonnonpuistoon viikon ruskavaellukselle syyskuun puolenvälin tienoilla ja olisi tärkeää saada selville riittääkö nykyisen makuupussin lämmöneristyskyky vaelluksella vai täytyykö harkita uuden hankkimista. Tupia Kevon alueella ei ole montaa, joten telttamajoitusta olisi siis tiedossa.

Hakukenttään kirjottaisin esimerkiksi näin: minimilämpötila keskilämpötila kevo

Viidennen hakutuloksen otsikko viittaa täydelliseen onnistumiseen; "Säätietoja Kevolta vuodesta 1962 lähtien - Turun yliopisto". Sitä klikkaamalla eteenpäin ja kas, sieltähän löytyy ladattavaksi vuodesta 1962 lähtien Excel-tilastoina kuukausittaiset keskilämpötilat, minimilämpötilat, maksimilämpötilat, sekä sademäärät. Näitä tutkailemalla saa jo valistuneemman käsityksen siitä onko makuupussihankinta edessä ja muutenkin paremman ymmärryksen käsillä olevan vaelluksen asettamista vaatimuksista varusteiden, reittivalintojen ja asennoitumisenkin suhteen.

Haettiin sitten mitä tahansa, niin useimmiten on hyvä rajata hakutuloksia käyttämillään hakusanoilla. Allekirjoittaneen käytetyimmät hakumenetelmät ovat sitaattien käyttö, miinusmerkin käyttö, sekä vain tietyltä sivustolta tulosten hakeminen.

Oletetaan, että muistelet lukeneesi joskus jostain tietystä joesta ja sen hyvästä harjuskannasta joltakin keskustelupalstalta. Kirjoitat hakukenttään sanat: forum kalastus harjus


Hakutuloksista on heti apua sen verran, että tunnistat keskustelupalstan nimen nähtyäsi sen hakutuloksien joukossa kalastus.comiksi. Etsimäsi tieto pitäisi siis löytyä nimenomaan sieltä. Hakutuloksia on kuitenkin runsaasti näillä hakutermeillä myös muilta sivustoilta, joten lisätään vielä hakusanojen perään site:kalastus.com, jolloin Google hakee tuloksia pelkästään kyseiseltä sivulta. Korvaat vain kalastus.comin jollakin muulla ja osaat soveltaa vinkkiä, sekä säästää vastaisuudessa aikaa ja hermoja.


Mikäli hakutuloksissa olisi suurimmaksi osaksi vaikkapa jotakin tiettyä sivustoa, josta tietäisit, että se ei ainakaan ole etsimäsi, niin voisit voisit kirjoittaa miinusmerkin vielä hakukomennon eteen, jolloin se poistaisi hakutuloksista täysin kyseisen sivuston. Merkki pitää olla kiinni hakutermissä, eli ei välilyöntejä - oli kyse sitten tästä miinusmerkistä tai mistä tahansa muusta. Miinusmerkin voi myös laittaa yksittäisten hakusanojenkin eteen, jolloin hakutuloksista jätetään pois sivut, jotka sisältävät mainitun sanan.

Ei natsannut, eikä mikään ihme!
Sitaattien käytöstä hakutermeissä on helpoin tapa havainnollistaa asiaa vaikkapa jonkin täysin vaellukseen liittymättömän asian kautta. Jos kirjoitat hakukenttään vaikkapa "minä haluan muuttaa parkanoon ja jäädä sinne iäksi", niin et saa hakutuloksia, koska täysin tuossa muodossa kirjoitettua tekstinpätkää ei netistä löydy - paitsi nyt kun minä sen menin tähän blogitekstiin lisäämään, kirottua!

Googlen ehdotus on jo hieman maltillisempi ja siten myös realistisempi.
Jos poistat sitaatit hakutermien ympäriltä, saat hakutuloksia heti paljon enemmän, mutta se johtuu siitä, että Google hakee myös kaikilta sivustoilta, missä sanat mainitaan erikseen eri paikoissa ja osaa sanoista sivuilta ei välttämättä löydy lainkaan. Sitaattien avulla siis määrittelet tarkalleen millaisessa muodossa hakemasi sisältö on tuloksista löydyttävä.

Googlen kuvahakuakaan ei kannata unohtaa. Hakukenttään vain etsimäsi kohteen, kuten kansallispuiston, nimi ja katsomaan löytyykö valokuvien seasta sellaista maisemaa, jossa haluaisi pönöttää sitä pilaamassa selfietikku kädessä. Kannattaa kuitenkin varmistaa vielä sivustolta, jossa kuva sijaitsee, että se todellakin on hakemastasi kohteesta, sillä hakusanojen huolellisenkin asettelun jälkeen sekaan eksyy kuvia toisistakin paikoista.

This was brought to you by the JFGI Association of Finland.

No comments:

Post a Comment